Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van de meest recente ontwikkelingen? Vul dan hier uw emailadres in.Programmatie

Festival Acoustic brengt ook dit jaar weer een eigenzinnige mix van Jazz, Flamenco en Wereldmuziek uit binnen- en buitenland. Grote namen als Bert Joris, Nils Frahm en Jules Deelder, maar ook vele andere talenten om te ontdekken. Wij stellen aan u voor:

(Voor de voetballiefhebbers wordt de finale van het EK voetbal uitgzonden.)

Zaterdag 30 juni

Resonate Crop Ark {14u - 14u30}

Resonate Crop Ark

Op 14-jarige leeftijd vond de gitaar Kasper Coornaert.
De liefde was wederzijds, meer nog, ze lieten elkaar nooit meer los. Met verbetenheid groeide gestaag een eigen(zinnig) repertoire. Eerst soloconcerten.Dan de verrijking met drummer/percussionist Steven Gerardi en recent ook bassist Sam Devisscher.

Samen één hecht trio: Resonate Crop Ark

http://vi.be/DYXF-4223-VUA


La Femme Belge {15u - 16u}

La Femme Belge

Dé nieuwe revelatie in het gypsy-jazz genre! Een viool, een contrabas, drie gitaren en een machtige stem vooraan scheppen een teder en tegelijk dierlijk universum, waarin de explosieve energie van gipsy jazz samensmelt met de lyrische directheid van de grote chansonniers. Zoals een rockband zonder distortion, met Django Reinhardt en Stéphane Grappelli die solo's afwisselen terwijl Tom Waits, Jacques Brel en Louis Armstrong hun donkerste verhalen declameren.

Live speelt La Femme Belge met een apocalytische intenisteit die chaos noch schoonheid schuwt en het publiek nooit koud laat.! Bezetting: Sam Coenegrachts, lead guitar & vocals
Frederic Evrard, rhythm guitar & backing vocals
Geert Van der Hallen, rhythm guitar & backing vocals
Rik Sturtewagen, violin & backing-vocals
Sebastiaan Gommeren, double bass.

Officiële website: http://www.myspace.com/lafemmebelge

Golden Glows {16u30 - 17u30}

Golden Glows

The Golden Glows - één gitaar, drie stemmen - blazen het stof van lang vervlogen melodieën. Het trio brengt akoestische liedjesprogramma's met warme driestemmige harmonieën die stalen als een ondergaande zon.

The Golden Glows debuteren met een verzameling traditionals, bekende en obscure Amerikaanse hits uit het interbellum, die ze bundelen in A Songbook from the 20's (2006). In A Folksongbook (2007) wordt er stof geblazen van nog ouder songmateriaal. Ballades uit de beroemde 19e eeuwse catalogus van Francis Child zijn het startpunt voor een hybride songbook: een verzameling stokoude traditionals voorzien van gloedvolle nieuwe muziek die het midden houdt tussen kamerensemble en akoestische pop met eeuwenoude referenties. A Prison Songbook (2009), de derde muziekcyclus, is een buitenbeentje in de reeks. Anders dan de Glows' andere programma's betreft het een afgerond geheel dat niet verder wordt aangevuld en dat oorspronkelijk werd ontwikkeld voor een eenmalig hommageconcert (A Tribute to Alan Lomax in de Ancienne Belgique). Het gelijknamige album is dit jaar verschenen en wordt unaniem lovend onthaalddoor de nationalepers en radiozenders. The Songbook of Blues, een vierde project, is in volle voorbereiding.

The Golden Glows zijn Bram van Moorhem (zang & gitaar), Nel Ponsaers (alt) en Katleen Scheir (sopraan).

Officiële website: http://www.goldenglows.com


Brzzvll {18u - 19u}

Brzzvll

BRZZVLL is een 7-koppige band die een spannend, avontuurlijk en vooral een funky geluid produceert. De muziek is geïnspireerd door jazz uit de 70's, cfunk psychedelica, afrobeat en zeldzame grooves. Brzzvll deed al de warming-up concerten voor artiesten als Al Jarreau, The NevilleBrothers, Marcus Miller, The Young Blood Brass Band & UB40

De band bestaat uit volgende muzikanten: Toetsen: Jan Willems, gitaar: Geert Hellings, bariton sax: Vincent Brijs, tenor sax met effecten: Andrew Claes, elektrische bas: Steven Van Loy, drums: Maarten Moesen en percussie: Amel Serra.

Officiële website: http://www.brazzavillemusic.com/

Dans Dans {19u30u -20u30}

Dans Dans

Deze verborgen parel herbergt de talenten van drie absolute topmuzikanten uit de alternatieve muziekscene: Bert 'Flying Horseman' Dockx, Fred 'Lyenn' Jacques en Steven 'Dez Mona' Cassiers. 'DANS DANS' waarborgt een aparte mix van psychedelica, diepe blues en drony improvisaties.

De drie heren hebben hun liefde voor zowel rock als jazz met succes versmolten tot een eclectisch en opwindend geheel. Van Sun Ra over Thelonious Monk en Ennio Morricone tot Wannes Van De Velde. Januari 2012 kwam hun debuut uit op Vinyl, 180 gram met bijgevoegde CD. De recensies waren unaniem lovend: 4 sterren in De Morgen, "een debuutplaat om in te lijsten" in Goddeau, "hun 2 optredens behoorde tot de beste vijf die ik het laatste decennium meemaakte" in Oor, "een superband" in de Rifraf en nog van dat moois.

Laten we anders de groep voorstellen door popjournalist Willem Jongeneelen: www.bndestem.nl/video/article10697981.ece

Nicolas Kummert {21u - 22u}

Nicolas Kummert Voices

Nicolas Kummert is geboren in 1979. Hij is saxofonist, zanger, en componist. Zijn werk is al uitgevoerd in meer dan 30 landen wereldwijd en hij nam al ongeveer 30 cd's op met o.a. Qu4tre, Pierre Van Dormael & Vivaces, Karl Jannuska, Matthieu Marthouret, GrooveTHing en DJ Grazzhoppa.

Nicolas Kummert besteedt veel aandacht aan zang zoals de naam van zijn project (Nicolas Kummert Voices) al deed vermoeden. Een poëtisch eerbetoon aan Jacques Prevert vermengd met jazz en Afrikaanse muziek dat voor een unieke sound zorgt waar fusian chanson, pop en jazz hand in hand gaan.

Officiële website: www.nicolaskummert.com

José Manuel Léon {22u30 - 23u30}

José Manuel Léon

Talentvol flamencogitarist José Manuel León (Algeciras), komt uit de 'new school of flamenco' van Gerardo Nuñez, die hem tevens als veelbelovend talent aanbeveelt.

De cd 'Sirimusa' geeft de vernieuwing van de flamencogitaar aan, en is 'hot' onder de kenners in Spanje en daarbuiten. Manuel leerde gitaar spelen van zijn vader, professioneel gitarist, toen hij 13 jaar oud was en maakte zijn debuut 3 jaar later (in 1995) in verscheidene cuadros door heel Andalucia.

Hij heeft gewerkt met artiesten als José el Francés, Niña Pastori, Alejandro Sanz (El tren de los momentos), Pastora Soler,Miguel Angel Rodriguez, Queco, tevens met Joaquin Grilo, la Moneta etc. Met het Gerardo Nuñez trío en Carmen Linares presenteerde hij de cd 'Un Ramito de Locura' in Teatro Real van Madrid.

Hij werkte mee aan de film 'Iberia' van Carlos Saura, gebaseerd op de figuur van Albeníz; samen met het Gerardo Nuñez trio, en interpreteerde 'Almeria'. In deze film werkten ook artiesten mee als Vicente Amigo, Manolo Sanlúcar, en Sara Baras.

Officiële site: http://www.myspace.com/jmleondelgado


Dj Jules Deelder {0u - 2u}

Jules Deelder

Jules Deelder, Nachtburgemeester van Rotterdam, dichter, schrijver, deejay, artiest en een absolute autoriteit op gebied van jazz, de echte Jazz. Deelder draait swingende, ongepolijste en authentieke platen uit zijn eigen unieke platencollectie maar zoals hij zelf zegt: "Niet zeiken over muziek maar draaien die handel".

Officiële site: www.deelder.com

Zondag 1 juli 2012

Koen Nys Quintet {14u - 15u}

Koen Nys Quintet

Koen Nys is een gerijpt saxofonist die de grote voorbeelden uit de jazztraditie heeft verwerkt tot zijn eigen authentieke sound. Zijn kwintet bestaat uit vier andere opmerkelijke musici. Gitarist Hans Van Oost is een vaste waarde op de Belgische jazzscene. Hij speelt mee met het Bart Defoort kwartet en op verschillende gelegenheden met The Brussels Jazz Orchestra.

De pianist Bram Weijters ontpopte zich dit voorjaar als de meest zichtbare Belgische jazzpianist. Contrabassiste Yannick Peeters volgde lessen bij Piet Verbist en Gulli Gudmundsson en volgde talloze workshops bij o.a. Gary Peacock. Yannick was reeds te horen in ensembles van verschillende vaste waarden in de Belgische scene. Slagwerker Yves Peeters tenslotte is een leerling van Dre Pallemaerts aan het Lemmensinstituut van Leuven en volgde ook lessen bij Keith Copeland in Keulen.

Op het repertoire van het Koen Nys Quintet staan, naast een aantal standards, vooral eigen composities van de groepsleden.

Hijaz {15u30 - 16u30}

Hijaz

Hijaz is het huwelijk van de piano, het grootse instrument uit de Westerse muziektraditie, en met de oud, het snaarinstrument dat symbool werd voor het Nabije Oosten. De dialoog tussen oud en piano wordt op meesterlijke wijze ondersteund door percussie en drums, terwijl de bas een stevig fundament legt. Samen zorgen zij voor een avontuurlijke ritmiek die de tradities van Marokko tot India overspant, en waarop oud en piano een web van klanken weven. De muziek vervoert je zo naar een rustige patio in een Mediterrane stad, op een steenworp van het drukke Medina.

Officiële website: http://www.hijaz.be

Too Noisy fish {17u - 18u}

Too Noisy fish

Het nieuwe piano trio Too Noisy Fish is volwassen geworden als ritmesectie van The Flat Earth Society Big Band. Na geïmproviseerde optredens met gasten als Ben Sluys en Ellery Eskelin gaat het trio nu zijn eigen weg. Peter Vandenberghe, als schaduw componist van de Flat Earth Society, die nummers schreef onder de noemer Fast, Easy of Sick.

De baanbrekende composities worden gevormd door het muzikale meesterschap van Kristof Roseeuw op de bas en Teun Verbruggen op de drums. De muziek is gebaseerd op jazz, rock, hedendaagse muziek, enz. Er is echter geen enkel muziekaal genre die deze muziek kan beschrijven.

Officiële website: http://www.toonoisyfish.be/

Tricycle {18u30 - 19u30}

Tricycle

Een accordeon, een sopraansax en een contrabas, bespeeld door Jazz-musici. Ze studeerden allen aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en gebruiken de 'Jazz taal' om zowel eigen composities als traditionelere muziek op originele en levendige manier te interpreteren.

Tuur Florizoone, accordeonist en oprichter van de groep, schrijft de meeste composities die volgens luisteraars een hoog 'visueel' gehalte hebben. Het is begrijpbare muziek, toegankelijk voor een breed publiek, een avontuurlijk publiek dat graag reist, nieuwsgierig en een beetje nostalgisch is. Het houdt van de oude clichés, die subtiel worden aangekaart, vermomd, vernieuwd en net op tijd worden vermeden.

Als begeleidingsgroep van een circusvoorstelling gaven ze een gelegenheidsoptreden in Sylt (Duitsland), waar de vonken vrijwel meteen oversprongen, en Tricycle een feit werd.

Officiële website: http://www.tricycle.be/


Nils Frahm {20u - 21u}

Nils Frahm (Berlin)

Pianist Nils Frahm leerde het vak bij Nahum Brodski, een student van niemand minder dan Tschaikowski. Hij opereert vanuit Berlijn in zijn eigenste Durton Studio. Vanuit dit laboratorium werkte hij samen met geestesgenoten als Peter Broderick, Ólafur Arnalds, Anne Müller, Deaf Center, Efterklang en Dustin O'Halloran.

Met zijn solo piano albums 'Wintermusik' ('09), 'The Bells' ('09) en 'Felt' groeide het aantal fans snel. Mojo, Uncut en Q lauwerden zijn jongste album met 4 sterren recensies. Ook Thom Yorke is fan en zette Nils Frahm in hun Radiohead's HQ office chart. Luisteren naar Nils Frahm is binnen treden in zijn persoonlijke microcosmos vol schoonheid.

Officiële website: http://www.durtonstudio.com/projects/detail/project/63

Bert Joris Quartet {21u30 - 23u00}

Bert Joris Quartet

Trompettist/componist Bert Joris behoort tot de meest veelzijdige en getalenteerde jazzmusici in Europa. We laten hem graag door Koen Van Meel van Kwadratuur.be voorstellen :

"Bert Joris, zowat de meest vooraanstaande Belgische jazztrompettist, -arrangeur en -componist, speelt als inwoner van Mortsel op Festival Acoustic een thuiswedstrijd. Typerend voor het geluid van Joris is zijn lyrische toon die perfect tot uiting komt in zijn eigen catchy en afwisselend speelse en ontroerende stukken: of hij ze nu brengt met het Brussels Jazz Orchestra, een andere, buitenlandse bigband (want ook over de grenzen weten ze Joris te vinden) of met zijn eigen kwartet.

Het recentste album dat Joris met deze laatste formatie uitbracht, is het indrukwekkende 'Magone'. Indrukwekkend, niet qua techniek, maar door pure muzikaliteit die laat horen dat "zuivere" jazz in de 21ste eeuw nog steeds potten kan breken. Joris weet zich dan ook gesteund door een sterk trio met pianist Dado Moroni, bassist Frans Vanderhoeven (die de op de cd te horen Philippe Aerts vervangt) en de onvoorspelbaar en prikkelend spelende drummer Dré Pallemaerts."
(bron: www.kwadratuur.be)

Officiële website: www.bertjoris.com/


Animatie voor de kinderen

Net als vorig jaar mogen kinderen onder de 12 jaar gratis binnen. Zij zullen zich niet snel vervelen met de randanimatie op de festivalweide. Met springkasteel, grime op zaterdag en circusinitatie door Ell Circo d'ell Fuego op zondag. Beide dagen zal er een spectaculaire voorstelling gebracht worden door :

Ciel-au Mât {za:16u00 - zon:16u30}

Ciel-au Mât

Ciel-au mât is een project van Jesse Huygh (paalacrobatie, ESAC 2011) en Sofie Sweygers (cello). Valentin Duchamps (paalacrobatie, student ESAC) vervangt Jesse Huygh. Twee werelden kruisen elkaar: de celliste die zich baadt in haar eigen klanken en een verwilderd wezen dat boven in de paal woont. Hun ontmoeting leidt tot een energieke ontdekkingstocht in een fysieke opeenvolging van wantrouwen, schrik, nieuwsgierigheid en verlangen.

Officiële website: www.ciel-au-mat.be